Mindfulness kan kort beskrives som “bevidst nærvær”. Altså, det at være fuldt til stede i nuet, uden at dømme eller vurdere det, vi oplever. Man siger, at mindfulness er en iboende egenskab ved den menneskelige bevidsthed; alle kan meditere, altså bevidst rette opmærksomhed mod noget, fx vejrtrækning. Paradokset er, at det både er meget enkelt og samtidig krævende, da vi nemt bliver distraheret af vores tanker. Vi kan altså kan have svært ved at blive i nuet.
Hvorfor mindfulness?
Hver dag tænker vi omkring 60 – 70.000 tanker, og en stor del af vores tanker tilbagevendende, det vil sige tanker omkring noget, vi allerede har brugt tid på at analysere og tage stilling til, men som igen fylder i vores bevidsthed. Forskere mener at helt op til 80 – 90% af vores tanker et tilbagevendende, samtidig med at vi har en tendens til at de negative tanker pr. automatik fylder langt mere end de positive. Derfor giver det god mening at blive bevidst om hvilke tanker, der dræner vores energi og hvilke, der gør os godt. Heldigvis kan vi træne at skabe et mere positivt fokus, bl.a. igennem mindfulness.
Ved at træne evnen til at være mindful og bevidst rette din opmærksomhed på din vejrtrækning, din krop og dit sind og verden omkring os, er det faktisk muligt at opnå en større accept og dermed mere ro i livet. Mindfulness kobles også til begreber som taknemlighed og compassion (medfølelse), og mindfulness kan udøves på mange måder, ikke kun igennem meditation eller yoga. Det handler ‘blot’ om at være bevidst nærværende i netop det du foretager dig i øjeblikket. Det kan være en sund øvelse, at sætte sig et mål om at gøre mindst en mindful handling hver dag,hvor du er fuldt til stede. Læg mærke til, hvad du dufter, smager, føler og mærker i situationen, og også gerne dine tanker, når de kommer.
Læs mere om de syv grundholdninger indenfor mindfulness her.
Her er nogle eksempler på situationer hvor du kan træne mindfulness og aktiviteter (handlinger) som kan øge mindfulness.
Situationer, hvor du kan træne mindfulness
- når du børster tænder
- når du er i bad
- når du går en tur
- når du nusser med din hund eller kat
- når du vasker op eller lægger tøj sammen
- når du står (eller holder) i en kø
- …
Aktiviteter, der kan øge mindfulness og flow
- meditation / dybe vejrtrækninger
- yoga
- tegne, male eller andre kreative sysler
- crafting og andre ting, som skaber flow
- skrive dagbog / taknemmelighedsdagbog
- Ophold i naturen
- …