Mindfulness

Foto af Lykke Thomsen

“At være mindful er at være fuldt opmærksom og tilstede i øjeblikket, bevidst – uden at dømme.”

– Jon Kabat-Zinn

Hvad er mindfulness?

Jeg har først for et par år siden stiftet bekendtskab med mindfulness ‘i praksis. Det var, da jeg læste til vejleder i Positiv psykologi hos AtWork, hvor der var et modul om mindfulness. Jeg må indrømme, at jeg først ikke synes, det modul var særlig interessant. Men i løbet af en periode, hvor jeg regelmæssigt mediterede og havde et mindfuldt fokus, oplevede jeg en øget ro i både krop og sind. Det gjorde mig nysgerrig!

Mindfulness kan kort beskrives som “bevidst nærvær”. Altså, det at være fuldt til stede i nuet, uden at dømme eller vurdere det, vi oplever. Man siger, at mindfulness er en iboende egenskab ved den menneskelige bevidsthed; alle kan meditere, altså bevidst rette opmærksomhed mod noget, fx vejrtrækning. Paradokset er, at det både er meget enkelt og samtidig krævende, da vi nemt bliver distraheret af vores tanker. Vi kan altså kan have svært ved at blive i nuet.

Hvorfor mindfulness?

Hver dag tænker vi omkring 60 – 70.000 tanker, og en stor del af vores tanker tilbagevendende, det vil sige tanker omkring noget, vi allerede har brugt tid på at analysere og tage stilling til, men som igen fylder i vores bevidsthed. Forskere mener at helt op til 80 – 90% af vores tanker et tilbagevendende, samtidig med at vi har en tendens til at de negative tanker pr. automatik fylder langt mere end de positive. Derfor giver det god mening at blive bevidst om hvilke tanker, der dræner vores energi og hvilke, der gør os godt. Heldigvis kan vi træne at skabe et mere positivt fokus, bl.a. igennem mindfulness.

Ved at træne evnen til at være mindful og bevidst rette din opmærksomhed på din vejrtrækning, din krop og dit sind og verden omkring os, er det faktisk muligt at opnå en større accept og dermed mere ro i livet.  Mindfulness kobles også til begreber som taknemlighed og compassion (medfølelse), og mindfulness kan udøves på mange måder, ikke kun igennem meditation eller yoga. Det handler ‘blot’ om at være bevidst nærværende i netop det du foretager dig i øjeblikket. Det kan være en sund øvelse, at sætte sig et mål om at gøre mindst en mindful handling hver dag,hvor du er fuldt til stede. Læg mærke til, hvad du dufter, smager, føler og mærker i situationen, og også gerne dine tanker, når de kommer.

Læs mere om de syv grundholdninger indenfor mindfulness her.

Her er nogle eksempler på situationer hvor du kan træne mindfulness og aktiviteter (handlinger) som kan øge mindfulness.

Situationer, hvor du kan træne mindfulness

  • når du børster tænder
  • når du er i bad
  • når du går en tur
  • når du nusser med din hund eller kat
  • når du vasker op eller lægger tøj sammen
  • når du står (eller holder) i en kø

Aktiviteter, der kan øge mindfulness og flow

  • meditation / dybe vejrtrækninger
  • yoga
  • tegne, male eller andre kreative sysler
  • crafting og andre ting, som skaber flow
  • skrive dagbog / taknemmelighedsdagbog
  • Ophold i naturen

JON KABAT-ZINN, f. 1948, ph.d., forsker, forfatter og underviser i meditation. Han bliver anset som et af de store navne i mindfulness i dag.

Han har udviklet det verdenskendte program, mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR), der har skabt et helt nyt felt inden for medicin og psykologi og som er udbredt i dag. Kabat-Zinn arbejder for at udbrede kendskabet til mindfulness i lægevidenskaben og i samfundet.

Han er grundlægger og tidligere leder af The Stress Reduction Clinic og Center for Mindfulness in Medicine, Health Care and Society på det medicinske fakultet ved University of Massachusetts og professor emeritus i medicin.

Kabat-Zinn har skrevet flere bøger om mindfulness, flere af dem er også oversat til dansk. Han underviser fortsat i mindfulness over hele verden, ligesom han holder foredrag og oplæg, som ofte kan findes online efterfølgende, se ham fx fortælle om motivationen ved mindfulness eller udføre en guidet meditation.

De syv grundholdninger i mindfulness

Foto af Lykke Thomsen

I Jon Kabat-Zinns bog, Lev med Livets Katastrofer, beskriver han syv grundlæggende holdninger, som er centrale for mindfulness.

De syv grundholdninger kan være gode at vende tilbage til undervejs i din mindfulness praksis, fordi de minder os om nogen af de udfordringer og problemstillinger, som vi kan opleve i vores praksis. Ved at forsøge at integrere disse grundholdninger vil vi forbedre vores evne til at praktisere mindfulness med en kærlig accept af at vi gør vores bedste.

Bogen kan lånes på biblioteket eller købes fx via Saxo og andre boghandlere.

Ikke-dømmende holdning

En ikke-dømmende holdning indebærer at være opmærksom uden at (be-)dømme eller vurdere oplevelser eller tanker som gode eller dårlige. Det handler om at acceptere og observere, hvad der sker uden at blive fanget i vurderinger. Vi er ofte meget hurtige til at dømme både andre men især os selv. Vi kan prøve at være opmærksomme når det sker og prøve at slippe den dømmende tanke.

Tålmodighed

Tålmodighed indebærer at have evnen til at acceptere, at ting tager tid. Det handler om at være tålmodig med dig selv og processen, uden at blive frustreret eller utålmodig over manglende fremskridt. Vi bliver nemt optaget af problemer, eller ting vi synes skal fixes i en fart, eller at vi hurtigt skal videre når en opgave er blevet løst. Du kan træne din tålmodighed fx ved at prøve at gøre ting lidt langsomt – gå fx langsomt når du skal fra A til B. Giv dig generelt tid til at være med det du laver lige nu.

Nybegynderens sind

Nybegynderens sind eller Beginner’s mind betyder at se ting med et friskt og åbent sind, som om du ser dem for første gang. Det handler om at lade fordomme og antagelser ligge og være åben for nye oplevelser. Vores hjerner er kodet til at lære af vores erfaringer, så vi ikke skal ‘begynde forfra’ hver eneste gang vi står overfor noget, og det er selvfølgelig en rigtig rar ting. Men det kan også betyde, at vi risikerer at gøre alting på autopilot uden at stoppe op og mærke efter. Eller vi kan risikerer at have fordomme over for ting, uden egentlig at være bevidst om det. Prøv, om du kan se på en ting eller en situation som var det allerførste gang du oplevede det.

Tillid

Tillid indebærer at have tillid til dig selv, dine evner og din intuition. Det handler om at stole på, at du har alt, hvad du har brug for, for at håndtere de udfordringer, der opstår. Vi skal selvfølgelig ikke aflægge os vores sunde fornuft og skepsis, men vi kan øve os i at have tillid til vores egne tanker og følelser.

Ikke-stræben

Ikke-stræben betyder at stoppe jagten efter noget bedre eller anderledes. Det handler om at være til stede og værdsætte det, der allerede er i øjeblikket, i stedet for altid at søge efter noget nyt eller bedre. Det er også en erkendelse af at du lever lige præcis i dette nu. Du skal prøve at være til stede her og nu, frem for at tænke så meget på fortid og fremtid.

Accept

Accept indebærer at acceptere tingene, som de er, i stedet for at kæmpe imod eller forsøge at ændre dem. Det handler om at anerkende og give plads til de følelser, tanker og oplevelser, der opstår. Det er også en accept af ting, du ikke kan ændre på. Det betyder ikke, at man skal ‘finde sig i alting’ eller give op, men vi bruger ofte energi og bekymring på ting, vi alligevel ikke kan ændre. Når vi accepterer situationen, kan vi også ofte nemmere håndtere den og måske endda ændre noget efterfølgende.

Ikke-fastholdelse

Ikke-fastholdelse betyder at give slip og at lade oplevelser og tanker komme og gå uden at blive fanget af dem. Det handler om at have en fleksibel og åben tilgang til oplevelser uden at fastholde eller blive besat af dem. Øv dig i at observere en given situation i øjeblikket, uden at vurdere eller reagere på den og giv så slip på den tanke der måtte være, og tilbage til nuet. Observer hvad der dukker op af tanker og følelser

Disse grundholdninger danner grundlaget for en mindful tilgang til livet og praksis og kan hjælpe med at udvikle en dybere forståelse og accept af øjeblikket, samt reducere stress og skabe større trivsel.

Læs mere om Jon Kabatt-Zinn og tankerne bag mindfulness her

1 kommentar til “De syv grund-holdninger”

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll to Top